Arxiu Audiovisual del Poblenou

QUÈ ÉS L’ARXIU AUDIOVISUAL
del Poblenou?

Amb el seu passat industrial el barri del Poblenou viu una transformació constant reflectida en l’aplicació de diferents plànols urbanístics que influeixen tant en el teixit social com en el paisatge propi del barri.

 

El barri, com altres zones de Barcelona, està sofrint un procés cada vegada més accelerat de gentrificación, o sigui de substitució social del veïnat del barri a favor de classes socials amb un poder adquisitiu més alt a causa d’un augment desmesurat dels preus de l’habitatge i lloguers que obliguen veïns i veïns antics a marxar-se. Estem al davant a una elitització del Poblenou, amb un risc molt alt de la perduda de la identitat, de l’essència de la ExManchester Catalana.

 

La idea és que l’Arxiu Audiovisual de vivències de la comunitat del Poblenou i el Mapa Emocional siguin una eina per conscienciar respecte a aquest procés que gradualment segueix canviant el barri, d’enfortiment del seu teixit social, de lluita per preservar la identitat col·lectivista i cooperativista del Poblenou, i de suport a les veïnes i veïns afectades; complementant, per suposat,  la gran labor que durant anys porta desenvolupant l’Arxiu Històric del barri, i altres entitats i col·lectius del barri.

 

La proposta de l’Arxiu Audiovisual del territori, no adopta una forma de col·leccionisme públic, sinó que considerem que un arxiu audiovisual funciona com a factor re-estructurador de nous debats i pensaments sobre el temps present. La confecció d’un arxiu audiovisual participatiu és generador d’una nova mirada i d’un saber fer comunitari, en el sentit que potencia i indueix a l’acció dels protagonistes més enllà del mateix relat audiovisual. Considerem que si els veïns i veïnes del barri coneixen el seu passat i participen activament en la creació de la memòria històrica del seu territori, inevitablement enfortirà la cohesió social, el sentiment de pertinença a ell, a la seva comunitat, creant les xarxes de suport mutu i potenciant el teixit social.

Perquè un gran barri és el que es genera quan centenars dels seus actors i actrius, el botiguer, la pescatera, el senyor del bar, l’artista, la cartera, la gent que es passeja, apareixen units de forma descoordinada, però amb sentit, per crear aquest sabor i personalitat d’un barri únic i diferent.

Jane Jacobs

Amb el Mapa Emocional i l’Arxiu Audiovisual de vivències de la comunitat del Poblenou, volem transmetre aquesta olor i personalitat singular que té el barri.

 

Per altra banda, pretenem donar pas a la creació d’un espai de recuperació històrica i participativa on les veïnes i veïns, entitats i col·lectius del Poblenou puguin generar, a partir dels seus propis relats i material, nous pensaments i reflexions sobre l’evolució del barri, donant lloc a formes alternatives d’expressió audiovisual en la base de la reutilització del material. Per això considerem que és indispensable la participació dels col·lectius amb especial vulnerabilitat, com el serien les veus de les dones, protagonistes imprescindibles de la història dels barris però alhora tan invisibilitzades, puguin dir la seva, des de les seves pròpies vivències mitjançant una eina com a l’Arxiu Audiovisual del Poblenou.

 

Volem no només un arxiu on es classifiqui informació amb dades, descripcions, dates sinó anar un pas més enllà del que et pots trobar a un llibre d’història, volem arribar a la història d’un barri però explicada des del cor, i per això és indispensable la mirada i veus de les dones i d’aquesta manera també donar-les el reconeixement del seu paper en el desenvolupament del barri tant en l’àmbit productiu com en l’àmbit reproductiu. Així que, a través de la recuperació i condivisió de com les veïnes i veïns donen sentit al territori on viuen es puguin construir eines positives de transformació social i enfortiment del teixit social del barri.

01

PER QUÈ UN ARXIU?

El recorregut que hem fet fins ara…

02

MATERIAL D'ARXIU

Vídeos d’arxius per a l’exposició

13.02.2018 – 26.02.2018

03

MAPA EMOCIONAL

Mapa creat a partir dels records de les veïnes i els veïns del barri del Poblenou.